PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Akira Kurosawa (黒澤 明)

ondokuz
25-02-2009, 17:31
http://img50.imageshack.us/img50/5145/80860648adb449a285.jpg

Akira Kurosawa (黒澤 明 Kurosava Akira) Japon yönetmen , yapımcı ve senaryo yazarı . (23 Mart 1910 Tokyo - 6 Eylül 1998 Tokyo )

>Yaşamı
Japon sinemasının imparatoru unvanına sahip Akira Kurosava 1910 yılında yedi çocuklu bir ailenin son çocuğu olarak Tokyo'da dünyaya geldi. Babası askeri okulda öğretmendi.

Sakin bir çocukluk geçiren Kurosava'nın bu dönemde etkilendiği en önemli kişi bir benşi (sessiz film döneminin Japonya'sında film anlatıcısı) olan en küçük ağabeyi Haiko idi. Onun önerileri doğrultusunda birçok sinema klasiğini izleme fırsatı bulan Kurosawa, resim ile de uğraşmaktaydı. Ağabeyinin erken yaşta intiharıyla büyük bir sarsıntıya uğrayan Kurosawa bir süre sonra PCL yapım şirketinde yardımcı yönetmen olarak sinemaya başladı. Hidesuke Takizawa, Kajiro Yamamoto, Mikio Naruse gibi dönemin tanınmış yönetmenlerinin asistanlığını yapan Kurosawa, ilk filmi Sugata Sanjiro'yu (Büyük Judo Efsanesi) 1943 yılında yönetti.

Ardından çevirdiği Içiban Utsukuşiku (En Güzel; 1944), Tora No O Wo Fumu Otokotaçi (Kaplanın Kuyruğuna Basanlar; 1945), Vaga Seişun Ni Kuinaş (Gençliğime Hayıflanmıyorum; 1946), Yoidore Tenshi (Sarhoş Melek; 1948), Nora İnu (Kuduz Köpek; 1949), Shubun (Skandal; 1950) gibi filmlerle Japonya'nın en önemli film yönetmeni konumuna geldi.

Onu Batı dünyasına tanıtan film, Venedik Film Festivali'nde en iyi film ödülünü alan 1950 yapımı Rashomon'du. Bir haydutun ormanda bir samurayı öldürüp karısına tecavüz etmesi sonrası, haydutun, samurayın, tecavüze uğrayan kadının ve tüm bunları izleyen oduncunun olayı farklı açılardan anlattıkları film, gerçeğin görece bir kavram olması üzerine etkileyici bir yapım idi. Yeni çekim ve anlatım teknikleriyle Kurosawa'ya uluslararası düzeyde de başarı getirdi.

Sonrasında, Dostoyevski uyarlaması Hakuçi (Budala; 1951), İkiru (Yaşamak; 1952), Shichinin no samurai (Yedi Samuray; 1954), Şekspir uyarlaması Kumonosu Jô (Kanlı Taht; 1957), Gorki uyarlaması Donzoko (Ayaktakımı Arasında; 1957), Kakuşi Toride No San Akunin (Saklı Kale; 1958), Yojimbo (Koruyucu; 1961), Akahige (Kızıl Sakal; 1965) adlı filmleri yönetti.

1940'lardan 1960'ların ortalarına kadar Kurosawa aynı ekiple çalışmaya özen gösterdi. Fumio Hayasaka müziklerini, Asakazu Naki ise kameramanlığını yaptı. Takaşi Şimura ve Toşiro Mifune'de oyuncu olarak Kurosava'nın birçok filminde başroller üstlendiler.

Kurosawa'nın çok sayıda filmi Hollywood filmlerine esin kaynağı oldu. Örneğin, Yedi Samuray Yedi Silahşör'e , Saklı Kale Yıldız Savaşları'na, Koruyucu ise Bir Avuç Dolar İçin'e kaynaklık etti.

60'ların sonunda Tora Tora Tora adlı filmle Hollywood'a giden yönetmen, filmi yarım bırakarak ülkesine döndü. 70'lerin ortalarında Sovyetler Birliği'ne giden Kurosawa, Rus bir subayla Moğol bir avcı arasında yüzyılın başında geçen bir dostluk öyküsünü anlatan Dersu Uzala filmini çevirdi. Film 1976 yılında en iyi yabancı film Oskar'ını aldı .

Yönetmenin son dönem çalışmaları olarak Kagemusha (Gölge Savaşçı; 1980), yine bir Shakespeare uyarlaması olan Ran (1985), Yume (Düşler; 1990), Hachi-Gatsu No Kyôshikyoku (Ağustosta Rapsodi; 1991) sayılabilir. Bu filmlerden Ran dört dalda Oskar ödülü almıştır.

Akira Kurosawa'nın Türkçe'ye çevrilmiş, Kurbağa Yağı Satıcısı adlı AFA yayınevinden basılmış bir kitabı bulunur.

>>Filmografi
>> Sugata Sanshiro (Büyük Judo Efsanesi) (1943) Judo Saga
>> The Most Beautiful (En Güzel) (1944) Ichiban utsukushiku
>> Zoku Sugata Sanshiro (Büyük Judo Efsanesi II) (1945) Judo Story II
>> The Men Who Tread On the Tiger's Tail (Kaplan'ın Kuyruğuna Basanlar) (1945) Tora no o wo fumu otokotachi
>> Asu o tsukuru hitobito Those (Who Make Tomorrow) (1946)
>> No Regrets for My Youth (Gençliğime Hayıflanmıyorum) (1946) Waga seishun ni kuinashi
>> Wonderful Sunday (Harika Pazar) (1947) Subarashiki nichiyobi
>> Drunken Angel (Sarhoş Melek) (1948) Yoidore tenshi
>> The Quiet Duel (Sessiz Düello) (1949) Shizukanaru ketto
>> Stray Dog (Kuduz Köpek) (1949) Nora inu
>> Scandal (Skandal) (1950) Shubun
>> Rashômon (1950)
>> The Idiot (Budala) (1951) Hakuchi
>> Ikiru (Yaşamak) (1952) Living
>> Shichinin no samurai (Yedi Samuray) The Seven Samurai (1954)
>> Ikimono no kiroku (Record of a Living Being) (1955)
>> Throne of Blood (Kanlı Taht) (1957) Kumonosu jô
>> The Lower Depths (Ayaktakımı Arasında) (1957)
>> The Hidden Fortress (Saklı Kale) (1958) Kakushi toride no san akunin
>> Warui yatsu hodo yoku nemuru (The Bad Sleep Well) (1960)
>> Yojimbo (Koruyucu) (1961) The Bodyguard
>> Sanjuro (1962)
>> Tengoku to jigoku (High and Low) (1963)
>> Red Beard (Kızıl Sakal) (1965) Akahige
>> Dodesukaden (Clickety-Clack) (1970)
>> Dersu Uzala (1975)
>> Kagemusha (Gölge Savaşçı) (1980) Shadow Warrior
>> Ran (1985)
>> Dreams (Düşler) (1990)Yume
>> Rhapsody in August (Ağustos'ta Rapsodi) (1991) Hachi-gatsu no kyôshikyoku
>> Madadayo (Not Yet) (1993)

dilos
21-06-2009, 21:39
Büyük bir yönetmen ve büyük bir sinema adamıdır..Japon ve dünya sinemasında çok büyük ankılar uyandırmış filmlere imza atmıştır ,Rashomon adlı filmi bugün bile pek çok eleştirmenin,sinemaseverin ilk 10 listesine girer..
neredeyse kesintisiz 50 yıla yakın sinemaya emek vermiş, senaryo yazmış,story-board çizmiş her filminin her detayıyla kendisi ilgilenmiş büyük bir sanatçıdır..
Hayatını ve sinema anılarını anlattığı Kurbağa Satıcısının anıları otobiyagrafik kitabını okuyanlar onun bunca yıllık sanat dolu ve başarılı hayatında nasıl bir tevazu sahibi olduğunu ,içindeki çocuğu nasıl hep canlı tuttuğunu da gözleyebilir..
Her sinema severin onu ve filmlerini tanıması gerekir ..

chibi
21-06-2009, 23:16
Rhapsody in August'unda yaşlı ninenin yağmurda koştuğu sahne çok etkilemiştir beni istediğim kadar çok filmini izleme şansı bulamadım maalesef ama ran favorimdir:p

dilos
21-06-2009, 23:19
Rhapsody in August'unda yaşlı ninenin yağmurda koştuğu sahne çok etkilemiştir beni istediğim kadar çok filmini izleme şansı bulamadım maalesef ama ran favorimdir:p

yaa ne güzel bir sahnedir o..son filmi..
daha çok siyah beyazları beğenilir..
İstanbul film festivalinin ustalara saygı bölümünde ancak mümkün tanışmak bu tip eski yönetmenlerle ve çeşitli işleri ile..

chibi
21-06-2009, 23:21
yaa ne güzel bir sahnedir o..son filmi..
daha çok siyah beyazları beğenilir..
İstanbul film festivalinin ustalara saygı bölümünde ancak mümkün tanışmak bu tip eski yönetmenlerle ve çeşitli işleri ile..

evet ya onlara da ulaşabilmek herkes için mümkün değil maalesef bir umut bekliyorum belki cnbc-e ustalara saygı kuşağında falan koyar diye ama o da avrupa takılıyor maalesef:(

yada
22-06-2009, 17:49
Rashômon denen efsane ve kült yapımı izlemeyen varsa bence hayatında hiç film izlememiş demektir.
Keza aynı şekilde Shichinin no samurai. :)

dilos
22-06-2009, 19:09
meraklısı var ise siyah beyaz döneminin pek çok filminin DVDsi satılıyor D&Rlarda şu anda Rashomon da dahil..

sonkertenkele
17-12-2009, 22:23
rashamon cok ilginc gelmişti bana da ona da obama.
bence film paylaşmanın önemi üzerine.
punk ronin tatlı bi manita görüyor ve onla takılmak istiyor. hepsi bu.
beni bu güzel havalar mahvetti gibiydi o meltemin hatunun yüzünü açması.
bence evren o haydutla hatunu karşılaştırmak istedi ya da eleman çok abazaydı. dişi sinek görse yazardı. neyse ama...
kocası arıza yapmasa bu film hiç çekilmezdi bu hayat çok hoş olurdu.
bana antikapitalist antiglobalist bir film gibi mi geldi nee

Kunoichi
04-09-2010, 22:25
İzlediğim ilk filmi Ağustos' ta Rapsodi idi. İkinci olarak Yedi Samuray geldi ve ben bu filmle hastası oldum Kurosava' nın diyebilirim !!
Kurbağa Yağı Satıcısı adlı kitabını en kısa zamanda okuyacağım.
İzlemediğim filmlerinin hepsini merak ediyorum, keşke hepsi elimin altında olsa bir hafta boyunca hiç evden çıkmayıp izlesem sırayla :D
Dersu Uzala, Gizli Kale, Ran ve Yojimbo' yu özellikle izlenecekler listemin en başına yerleştirdim.
Rashomon beklediğimden çok daha farklı bir filmdi. Aşırı dramatik bir şey bekliyordum ama hayır. Kurosava' nın kendine özgü bir tarzı var. Bu arada Toşiro Mifune de inanılmaz. Bu filmle ne müthiş bir oyuncu olduğunu keşfettim. Yedi Samuray' da da vardı. O filmde ben Ryuzo karakterine takılı kaldığım halde Kikuchiyo' yu (Mifune) görmezlikten gelemedim :)

dilos
05-09-2010, 11:01
Rashamon tuhaf bir filmdi o döneme göre..beklenmeyen sağ gösterip sol vuran..gercek neydi..ne olmuştu..kim doğruyu söylüyordu..
kendisinden sonra gelen pek cok film etkilemiş bir filmdir Rashamon..bir milattır sinemada ve önemlidir..
Derzu Uzala ise aynı Ağustosta rapsodi gibi çevreci bir filmdir ve dünyanın henüz çevreden haberi bile yokken Uzala ustadan bir bilgelik mesajıdır..

Hepsi seyredilmeli..

aporias
30-10-2010, 21:30
Bence o dönem Japon yönetmenler içinde en vasatı(büyük bir yönetmen itirazım yok)Ama ne hikmetse avrupada en iyi tanınan o.
Kobayashi, Ichikawa vs... sinema dilleri ve hayata bakışları daha turarlı.

dilos
31-10-2010, 21:35
Sana katılmıyorum Aporias..
Roshomon ve Cannes daki başarısı onu Avrupaya taşımışsa da zamanın en vasatı olduğu doğru değil..
diğerleri de onun kadar iyi olabilir ama Kurasawa dünya sinemasını etkileyen filmler yapmıştır ve hep zamanının önünde olmuştur..onu öne cıkaran budur..

Kunoichi
25-01-2012, 16:45
aporias ben de sana katılamayacağım.

Şahsen oldukça başarılı buluyorum Kurosava' yı hatta favorilerimden birisi diyebilirim. Henüz tüm filmlerini izlemedim ama izlediklerimin hepsinde komik, naif bir taraf vardı. Bir samuray hikayesine bile komediyi yedirebilen bir adam. Bu özelliği bence onu başarılı kılıyor :)

Kurbağa Yağı Satıcısı adlı kitabını okudum bir solukta. Çocuksu yönünü asla kaybetmemiş birisi olduğu için benim favorim oldu Kurosava. Bide tabi yarattığı Sanjuro karakteri var :hu:
Kendisi bahsetmemiş ama Sanjuro' da ölen abisinin izlerini gördüm ben.

dilos
25-01-2012, 21:11
demek kitabını sen de okudun kunoichi..
ben hayran olmuştum kişiliğinin sadeliğine..gerçek bir sanatcı ve öncü aynı zamanda da doğal bir insan nerdeyse mahcup bile..
Aporias Japon sinemasının başyapıtlarına çok aşina ve tavsiye ettiği filmler çok iyi Kurosawaya dünyada çok tanınıyor diğerlerinin önüne geçiyor diye takılmış ama hakkını da verir elbet..

ortaya çık de diyeceğini aporias..:hu:

Kunoichi
01-02-2012, 16:29
Evet diloş okumaz mıyım Kurbağa Yağı Satıcısı' nı hiç :D
Hiç unutmam haftasonu eve kapatmıştım kendimi bu harika kitabı bitirebilmek için !!

Kuro-san' ın (artık hep böyle hitap edeceğim kendisine) bu kadar alçakgönüllü olmasına çok sevindim. O kadar güzel yazmış ki otobiyografisini insanın aklında hiç soru işareti bırakmıyor. Öyle içten tanıtmış yani kendini :)
Bir iki bölümde çok duygulandım. İlkokul öğretmenine hayran kaldım (Bay Taçigava idi sanırsam)
Bence hayatı film yapılmalı diye düşünüyordum ki şimdi keşfettim Son İmparator adıyla bir belgeseli varmış zaten :)
İzledin mi diloş ??

dilos
01-02-2012, 20:01
Evet diloş okumaz mıyım Kurbağa Yağı Satıcısı' nı hiç :D
Hiç unutmam haftasonu eve kapatmıştım kendimi bu harika kitabı bitirebilmek için !!

Kuro-san' ın (artık hep böyle hitap edeceğim kendisine) bu kadar alçakgönüllü olmasına çok sevindim. O kadar güzel yazmış ki otobiyografisini insanın aklında hiç soru işareti bırakmıyor. Öyle içten tanıtmış yani kendini :)
Bir iki bölümde çok duygulandım. İlkokul öğretmenine hayran kaldım (Bay Taçigava idi sanırsam)
Bence hayatı film yapılmalı diye düşünüyordum ki şimdi keşfettim Son İmparator adıyla bir belgeseli varmış zaten :)
İzledin mi diloş ??

hayırrr..nasıl kaçırmışım hemen bulup izleyeyim..