PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Blue Swallow (Mavi Kırlangıç) [2005]

delimanyak
25-01-2010, 14:48
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a2/Blue_Swallow_film_poster.jpg

'imdbIMDB Köprüsü (http://www.imdb.com/title/tt0409811) | İndirme Linkleri (http://www.sinemasia.com/forum/showthread.php?t=5082)

Yönetmen: Jong-chan Yun
Tür: Romantik
Süre: 132 dk
Ülke: Güney Kore
Film Dili:Japonca, Korece
Müzik: Michael Staudacher
Senaryo: Jong-chan Yun
Oyuncular: Jin-Young Jang, Ju-hyuk Kim, Yuko Fueki, Ji-min Han, Takeo Nakahara, Tôru Nakamura, Ju-yeon Ko, Tae-hyeon Kim

Konusu:1910 ‘da Japonlar Kore topraklarını istila ettiğinde; Park Kyung-won ‘un tek merak ettiği şey, Ninjalar ‘ın gerçekten uçup uçamadığıdır.. Park Kyung-won, hemcinslerinden çok farklı bir kız çocuğudur.
Önceleri okumak için babasına başkaldırmasıyla, akabinde de havacılığa sevdalanarak; 1927 ‘de bir pilot olmak için evden ayrılıp, Tachikawa Uçuş Okulu ‘na kayıt olması ve giderlerini de akşamları Tachikawa Taksi ‘de şöförlük yaparak karşılamasıyla bunu kanıtlar…
Park Kyeong-Won ‘un okul giderleri için şöförlük yapması, durağın devamlı ve iyi müşterilerinden Han Ji-Hyeok ‘la tanışmasına vesile olur. Han Ji-Hyeok ‘ta bir Koreli ‘dir ve onun da kendine göre bir çok sorunu vardır.
Annesi ölmüş, babası Japonlara sağdanlık etmeye bağlamış, hatta bu uğurda kendi oğluna bile askeri akademiye gitmesini teklif etmekten geri durmamıştır. Han Ji-Hyeok ‘un her ne kadar yumuşak bir mizacı olsa da; yine de Japon istilasını bir türlü içine sindirememektedir.
Han Ji-Hyeok, Park Kyeong-Won ‘la tanışmasından kısa bir süre sonra, genç kadından ayrılmak zorunda kalır. Devreye yine babası girmiş ve bu sefer oğlunu orduya girmesi için ikna etmeyi başarmıştır. Ancak ayrılık uzun sürmez. Han Ji-Hyeok orduda kendi mizacına daha uygun bir bölüme geçmiş, altı ay hava gözlem istasyonunda çalıştıktan sonra da; Park Kyeong-Won ‘a daha yakın olabilmek için Tachikawa ‘ya tayinini istemiştir…
Han Ji-Hyeok ‘un tekrar gelişiyle Park Kyeong-Won için her şey daha da karışık bir hale gelir. Fakat bunda Han Ji-Hyeok ‘un bir etkisi yoktur. Sadece, Park Kyeong-Won artık pilotlukta olgunlaşmış ve Koreli olması, kadın olması, kimsesiz olması gibi nedenler genç pilotun önünü tıkamaya başlamıştır….

ilk kadın pilot Park Kyung-won ‘un hayatının kurgulanarak aktarıldığı film, gerçekten izleyiciyi tatmin etmeyi biliyor. Ayrıca, kadın erkek ilişkilerindeki kariyere dayalı sorunların da, en azından bir asırlık geçmişi olduğunu kanıtlıyor.

KaNeSHiRo
16-02-2010, 19:47
Bir kere; film kesinlikle 2. bolum ( yani size gore kurgunun oturmaya basladigi) itibariyle basliyor benim icin. Icinizi katiltacak kadar dramatik; ama bir yandan da hayallerinin pesinden gitmenin nasil bir his oldugunu gormek icin izlenmesi gereken bir film.

Park Kyung-won ( Jin-Young Jang (http://divxplanet.com/kisiler/Jin-Young-Jang-k43945.html) ) goklerde ucma arzusuna cocukken kapilmis genc bir kadindir. Cocuklugu doneminde, egitime olan duskunlugu, kalabalik ve yoksul olan ailesini gecindirmek icin didinen babasini deliye dondurur ve Park Kyung-won ( Jin-Young Jang (http://divxplanet.com/kisiler/Jin-Young-Jang-k43945.html) ) evden kacar ( yani bir sonraki sahnede buyumus bir genc kiz gordugunuzde anlarsiniz bunu). Japonya'nin basarili fakat okulla arasinda vasat seviyedeki havacilik okulunda egitim gormeye baslar. karsit cinsiyetteki sinif arkadaslarina nazaran, daha hirslidir. bu ugurda her seyi yapabilecek bir istege sahiptir ve bu sebeple okul masraflarini cikarabilmek icin, bir taksi duraginda sofor olarak calismaktadir.

bir gece , cok bahsis birakmasi ile unlu olan bir musteriyi, Bar cikisindan alip evine birakmasi istenir. Hava karlidir ve yollar neredeyse kapanmak uzeredir.

Iste; ugrunda bir cok aciya gogus germek zorunda kalacagi Han Ji-Hyeok (Ju-hyuk Kim (http://divxplanet.com/kisiler/Ju-hyuk-Kim-k15396.html)) ile boyle tanisir. 2. defa onu taksisine almak zorunda kaldiginda onunda Kore'li oldugunu ogrenir. Bir sure sonra ask kendini gostermeye baslamistir bile. bu esnada, Han Ji-Hyeok'un Japon yalakasi olan meclis uyesi babasi devreye girer ve oglunu suruklercesine goturerek bir meteorolojist olmasi icin askeri bir Japon Birimine yerlestirir.

Kurgu bu ya; yollar yeniden kesisecektir.

Filmin 2. bolumu dedigim, asil mevzunun islendigi, hayallerin pesinden kosan genc kadin-genc adam sifatindan siyrilip; yasadisi bir orgut uyesi olup olmadiklari konusunda derin iskencelere maruz kalan 2 asik oluvereceklerdir. Zira, Han Ji-Hyeok'un babasi, yasadisi bir ogutun ; gazeteci kiligindaki elemani tarafindan meydan ortasinda, herkesin gozu onunde oldurulmustur ve isin kotu tarafi Han Ji-Hyeok ve okulunu liderlige tasiyan pilot Park Kyung-won'un arkadasi olarak anilmaktadir. Orgut uyesi, cinayeti isledikten sonra slogan atarak kendini de vurup zibartir. Zaten zibartmasa, bunca dram meydana gelemezdi.

Filmi her yonu ile ele alabilirsiniz. Savas zamani yoksullasan halk, ebeveynine boyun egmek zorunda kalan eriskin bir adam, ailesine baskaldiran asi ruhlu bir kadin, hayallerinin pesinden gitmek icin bu ikilinin arasina katilan bir baska genc kiz, gokyuzunden izlenebilecek harika Japonya manzarasi, ideoloji yuzunden , koltuk sevdasi yuzunden satilan onurlar, ayaklar altina alinan karakterler....

Film 132 dk... Buna ek olarak, benim gibi, filmin icine 2. kisimda yani son 60 dakkalik kisimda girenlerdenseniz -bu film icin- biraz sıkıcı, agir gelebilir. Ancak, cocuksu , idealist genclerin karsilastiklari bu yurek dayanmaz zorluklari izlemeye basladiginiz sahne itibariyle, soluksuz seyredebileceginizi dusunuyorum.

Filmden aklimda kalan bircok sahne var.. ancak beni en derinden etkileyen sahnelerden biri; Final sahnesi ile, film baslangicindaki sahnenin gecis yapilmasi idi.

Idealleriniz ugruna cekeceginiz tum zorluklara ragmen , yola cikanlardansaniz, ya da yola cikarim diyebilenlerdenseniz, bu film sizi anlatiyor olabilir....

dilos
16-02-2010, 19:53
ne güzel anlatmışsın Kaneshiro..
sonunu bağlama lafını da pek sevdim..:aferin:

KaNeSHiRo
16-02-2010, 20:03
Tesekkurler dilos :)
filmin uzunlugu ve agir isleyisinin yaninda, etkileyici sahneler olmasi, filmi izlettirdi. yoksa bu kadar uzun sureli filme, kalp dayanmaz...

pilot kizin okullar arasi turnuvada, kendisinden cok daha iyi olan ve baskanin metres'i olan bir kadini yenmesi, o sahnelerin cekilme asamasindaki heyecan, kalp gumburtusu, ucagin yere dogru pike yaparak hiz kazanmaya calisilmasi - ki bu tehlikeli ve olumcul bir ucus sekli-.. etkileyici sahneler vardi filmde....

delimanyak
25-02-2010, 17:03
dün seyrettim bu filmi.. ve gerçekten beklediğimden daha güzeldi ben biraz sıkıcı olacağını düşünüyordum ama resmen kalakaldım bilgisayar karşısında..yani gelişmeler olayın seyrinin değişmesi işkence sahneleri yarış sahneleri, uçakların kaza sahneleri hiç beklemediğim anda beklemediğim şekilde gelişti olaylar.. vee en sonunda dedim ne filmdi ama.. çok güzeldi çok beğendim ben..