PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Nefes (Breath) (Soom) [2007]

ondokuz
25-08-2008, 02:31
http://img170.imageshack.us/img170/8489/breathyq9nd1.jpg
:sğkIMDb Köprüsü (http://www.imdb.com/title/tt0901475/)

Yönetmen: Kim Ki-Duk (http://www.sinemasia.com/forum/showthread.php?goto=newpost&t=3)
Oyuncular:Chen Chang, Jung-woo Ha, Ki-duk Kim, Ji-a Park Tür: Dram Yapım: Güney Kore Yıl: 2007 Süre: 104dk.
Türkiye'de: 26 Ekim 2007

Soom / Nefes (2007) bir idam mahkûmu ile hayatını aşkla yaşamaya çalışan bir kadının umarsız sevda öyküsünü ele alır. Şiddetten uzak ve cinselliğin naif estetik bir boyuta kavuşturulduğu film, Ki-duk’un (kendisinin de oynadığı) 14. yönetmenlik çalışması.

Filmin hiç beklenmedik bir tokat gibi gelen açılış sahnesinden itibaren yönetmen bizi avuçlarının arasına alır. Film, Jang Jin isimli idam mahkûmunun keskinleştirilmiş diş fırçasıyla boğazını keserek intihar etmek istemesi ile başlar. Bir heykeltıraş olan Yeon da bu olayı televizyonda haberlerde izler. Yeon, Seul’un dışında steril bir semtte, tek varlığı ve kendisinin herşeyi olduğunu düşündüğü kızıyla ve artık sevmediği (hatta tek kelime bile etmediği) kocasıyla beraber yaşamaktadır. Jang Jin ile ilgili izlediği haber onu öylesine etkiler ki, gece yarısı taksi ile hapishaneye gider. İçeri girebilmek için nöbetçiye kendisinin Jang’ın eski kız arkadaşı olduğunu söyler. Buluşmalarında Yeon, Jang Jin’e sürekli günah çıkarır ve sonraki günler duvar kâğıdı, çiçek gibi bazı aksesuarlar getirerek, buluşma odalarına hayat getirmeye çalışır. Yeon, buluşma odasını kendi evleriymiş gibi görmektedir. Her buluşmalarında mevsimlik şarkılar söyleyerek eğlenmeye ve birbirlerine tutku ile bağlanmaya başlarlar.

http://img528.imageshack.us/img528/823/resim001lv9.jpg

Kim Ki-duk, 10 gün süren çekimlerin hemen hemen çoğunu Japon sömürgesi zamanlarından kalma, Koreli bağımsız savaşçıların işkenceye maruz kaldığı eski bir hapishanede gerçekleştirmiştir. Her ne kadar yönetmen daha önce Kore’de film çekmeyeceğini açıklamış olsa da bu sevdasından vazgeçmemiştir. Filmde idam mahkûmunu canlandıran Tayvan asıllı Chang Chen, yönetmenin tarzının çok farklı olduğunu düşünmektedir. Bu, Kim Ki-duk’un sette hergün farklı olması, ne düşündüğünün ve sahneleri nasıl çekeceğinin önceden tahmin edilemez oluşundan kaynaklanmıştır. Adeta bir maç gibi, skor asla önceden belli değildir ve onun setinde her an her şey olabilmektedir. Örneğin yönetmen, çevrenin o günkü koşulları, havanın durumu, atmosfer ya da kendi ruhsal durumuna göre, filmi ve oyuncuları yönlendirebilmektedir.

Karakterlerin isimleri olan Yeon ve Jang, yönetmenin Uzakdoğu felsefesinde diyalektik kutupluluğu gösteren karşıt çifte, Yin ile Yang’a göndermeler yaptığının göstergesi. Bir daire içindeki siyah-beyaz ya da mavi-kırmızı halleriyle kendi içlerinde karşıt kutuplarını taşıyan kadın ve erkek. Yönetmen de bu filmi çekmeye 3-Iron adlı filmindeki hapishane sahnesinden etkilenerek karar vermiş:“Ben sadece, bir kadının ve bu adamların, Yin ile Yang’daki gibi soluk alıp verişlerini, gece ve gündüzlerini portrelemek istedim.”

Filmin final bölümünde Salvatore Adamo’nun unutulmaz Tombe la Neige (Her Yerde Kar Var) şarkısı Korece söylenirken biz de eşlik ederiz. Bu filmi altyazı desteği olmadan izlemek zorunda kalsaydım, -Korece tek kelime bilmememe rağmen- yönetmenin görüntü dilinde yakaladığı evrensel boyut sayesinde, her bir karesini anlar ve severdim. Kim Ki-duk, bu yüzden iyi bir sinemacı.

Suha Çalkıvik

http://img528.imageshack.us/img528/8707/topqr2.jpg

Sema
27-08-2008, 21:05
http://img528.imageshack.us/img528/823/resim001lv9.jpg

şu kareyi bir an için "boş ev" den sandım:D

sadece_nur
02-09-2008, 17:06
bende bunu arıyodum adamım yaa bu filmi çok seviyorum.

rache
04-03-2009, 10:28
güzel.......ve süperr...

zeinep_k
18-03-2009, 22:15
izlerim ben bunu :D

biyo
04-07-2009, 17:39
bende çok beğendim, izlemelisiniz...:D

dilos
04-07-2009, 17:49
Nefes ilginç bir filmdi her Kim Ki Duk filmi gibi..kadının mahkumla buluşmaya gittiği sahneler..odayı baştan aşagı değiştirmesi ,o capcanlı duvar kağıtları önünde şarkı söylemesi..evdeki yalnızlığı ..mahkumun -ki Chang Chen harikaydı bu rolde-oda arkadaşının ona tutkusu ..
karlar altındaki Kore ..

Baştan sona tekrarlanmamış yepyeni bir öyküydü..sinemada yeni bir şey söylemek kolay değil hele aşk gibi binlerce kere anlatılmış bir konuda ama Kim Ki Duk nerdeyse her filminde yeni bir şey söylemeyi başarıyor ..helal olsun diyorum kendisine..

minyoran
07-11-2009, 12:17
ya bu film süper ya..hatta bunu tv de bile verdiler..ben izledim..

KaNeSHiRo
07-11-2009, 14:52
ya bu film süper ya..hatta bunu tv de bile verdiler..ben izledim..

Filmin genel yapisiyla ilgili neler dusundugunu , anlatir misin minyorancigim, edindigin izlenimleri ogrenmek isteriz...:)))

minyoran
08-11-2009, 11:59
vallaha bi kere film süperdi..ben çok beğendim..hatta tv de ilk gördüğümde suatlarından anlaöıştım..bunlar kesin koreli dedim..filmde adamın mahkum edilişi sevdiği kızın hergün gelip görüşme odasının duvrlarını değişik şekillere sokmaları çok güzeldi..kızın hergün o sevdiğinin karşısında onu mutlu etmek için şarkılar sölemesi güzeldi..filmde sürükleyiciydi bana göre....ordaki oğlanın gösleri de çok hoşuma gitmişti zaten..ama film genel anlamıyla güzeldi ve hiç sıkıcı değildi..

KaNeSHiRo
08-11-2009, 13:56
vallaha bi kere film süperdi..ben çok beğendim..hatta tv de ilk gördüğümde suatlarından anlaöıştım..bunlar kesin koreli dedim..filmde adamın mahkum edilişi sevdiği kızın hergün gelip görüşme odasının duvrlarını değişik şekillere sokmaları çok güzeldi..kızın hergün o sevdiğinin karşısında onu mutlu etmek için şarkılar sölemesi güzeldi..filmde sürükleyiciydi bana göre....ordaki oğlanın gösleri de çok hoşuma gitmişti zaten..ama film genel anlamıyla güzeldi ve hiç sıkıcı değildi..

Sizce, asil sevmeniz gereken kisi yanibasinizda dururken, bir idam mahkumuna tum enerjinizi vermeye iten sebepler ne olabilir, yani filmdeki kadinin umutsuzca sevgisini hic tanimadigi ama onun icin cok sey yaptigi birine vermesini nasil bir duyguya bagliyorsunuz?

minyoran
08-11-2009, 14:47
aşk :D...

KaNeSHiRo
08-11-2009, 19:00
Ask...

Sizce , televizyondaki haberlerde izledigi bir idam mahkumuna durduk yerde asık olur mu bir insan ?

dilos
08-11-2009, 19:09
Sizce, asil sevmeniz gereken kisi yanibasinizda dururken, bir idam mahkumuna tum enerjinizi vermeye iten sebepler ne olabilir, yani filmdeki kadinin umutsuzca sevgisini hic tanimadigi ama onun icin cok sey yaptigi birine vermesini nasil bir duyguya bagliyorsunuz?

filmdeki kocadan kaçmaya herkese aşık olur insan..havanın ve ortamın soğukluğu.. herifin soğukluğu..kızın durmadan buz tutmuş yerlerde üşümesi zaten anlatıyordu ruh halini..mahkumun yanında ise kişiliğinden soyunuyor duvarlar gibi kendi ruh halini de değiştiriyordu kızcağız..o sapsarı çiçekler gözümün önünde hala..
bu arada mahkum deyip geçmeyelim Zhang Chan ..çook iyiydi..
gazetelerde okuruz ya idam mahkumlarına evlenme teklif edenler falan dolayısıyla hikaye bana hiç de inanılmaz gelmedi..

KaNeSHiRo
08-11-2009, 19:13
Evet, almak istedigim yorum "boyle detayli" bir yorumdu...

Ben filmi izleyenlerin hislerini cok merak ederim... Onlarda nasil iz biraktigini...

Yoksa, filmin sahnelerini anlatip durmanin anlami yok, onu herkes seyrediyor zira;)

dilos
08-11-2009, 19:15
Evet, almak istedigim yorum "boyle detayli" bir yorumdu...

Ben filmi izleyenlerin hislerini cok merak ederim... Onlarda nasil iz biraktigini...

ben de..bundan öğrenilecek çok şey olduğunu da düşünürüm

Yoksa, filmin sahnelerini anlatip durmanin anlami yok, onu herkes seyrediyor zira;)

[COLOR="royalblue"]
evet herkes seyrediyor ama aynı sahneyi de anlatsa herkes farklı birşey anlatabiliyor ki ben bunu da ilginç bulanlardanım..

KaNeSHiRo
08-11-2009, 19:21
Tamam, onda varim...Bir sahne secelim, herkes o sahneyi "kendince" ve "sayfalarca" anlatsin, yazsin... Hic sıkılmam, usenmem okurum...:)

dilos
08-11-2009, 19:25
bu film denince aklıma hep kadının üşümesi geliyor nedense ..o evden çıkıp dereyi geçtiği yerler falan aklıma filmin pek çok sahnesinden daha çok kazınmış ..son sahne de kar altındadır ya buzlar erir kocayla..

delimanyak
08-04-2010, 19:53
filmi indir:http://www.sinemasia.com/forum/showthread.php?p=76078#post76078

biyo
08-04-2010, 22:33
son sahne de kar altındadır ya buzlar erir kocayla..

Bende o sahnede aynı şeyi düşünmüştüm..Aslında kadın kocası tarafından aldatıldığını seziyordu.Bulduğu tokayla da bunun böyle olduğunu biliyorduk.Bence kadın aldatılmak hissinin nasıl birşey olduğunu kocasına anlatmak istercesineydi.Kocasını aldattığı kişinin kim olduğu önemli değildi gibi geliyor bana ister bir zengin ister iş adamı isterse bir mahkum. Kocasının, bir mahkumla onu aldatmasının durumunu da iyi anladığını düşünüyorum. Sonunda adamın hatasını kabul etmesi, onu son görüşmeye götürmesi güzeldi..

Esaretlik sadece parmaklıklar arkasında mı.. ya görünmeyen parmaklıkların arkasındaki..
Chen ve Jianın özgürlüklerine kavuştuğunu düşündüğüm andır o son sahne..
http://img.sinemalar.com/images/ss_buyuk/547/Nefes_7.jpg

Harmonium
12-09-2010, 20:06
''Bin Jip'''ten sonra en sevdiğim Kim-Ki Duk yapımı ''Soom'' ... Kim Ki-Duk filmini klasik sessizliğinde sürdürürken, karakterlerin iç dünyasını, çaresizliklerini, umutlarını öylesine güzel anlatmış ki hayran kalmamak elde değil.. Bu durumda oyuncuların mükemmeliyetinden de bahsetmek gerekir tabi ki.. Tümü Chen Chang başta olmak üzere harikalardı..