http://www.cinematical.com/media/2008/03/mongol-%282%29.jpg
http://img378.imageshack.us/img378/1139/iiiy6.jpg
“Moğol” üçlemesinin ilk filmi olan CENGİZ HAN, genç Timuçin’in savaşarak esaretten kurtuluşunu ve dünyanın yarısını ele geçiren uçsuz bucaksız Moğol İmparatorluğu’nun kurucusu olan Cengiz Han ünvanına sahip oluşunu konu alıyor.
Esugei Kağan dokuz yaşındaki oğlu Timuçin ile Moğol bozkırlarında Merkit boyuna gelin seçmeye giderler. Böylece Esugei Kağan Merkitlerle yıllarca süren düşmanlığa bir son verip barış sağlayabilecektir. Ancak Timuçin yolda dinlenmek için durdukları bir kabileden eşini seçer. Bu durum Merkitler ile yapılacak barışa engel olur.
Geri dönerken düşmanları tarafından zehirlenen Esugei ölür ve dokuz yaşındaki Timuçin kabilenin başına geçer. Timuçin ve ailesi geniş bozkırlarda göçebe hayatı yaşarlar, avlanarak yaşamlarını sürdürürler.
Kabilenin yeni kağanı olan Targutai, ileride kabilenin kağanı olacak Timuçin’i öldürmek ister. Ancak Moğol halkının kurallarına göre bir çocuk asla öldürülmez. Bunun için Targutai onu esir alır ve öldürmek için büyümesini bekler...
http://trailertrash.biz/Images/Mongol.jpg
http://www.dinaview.com/wp-content/uploads/2008/06/mongol.jpg
http://www.cinemaisdope.com/news/films/mongol/Mongol-1024-1-1.jpg
http://thecia.com.au/reviews/m/images/mongol-part-one-5.jpg
http://www.historyofjihad.org/mongol3.jpg
(seti ziyarete gelmiş puşt :E)
izlediğimde bir üçlemenin ilk filmi olduğunu bilmiyordum. film boyunca cengiz hanın çocukluğundan bahsedip son iki dakikada hayatını anlatmaları feci sinirimi bozmuştu neyseki ilk filmmiş. seri tamamlandığında daha iyi görülür yaptıkları ama yine de moğollar ilk film için iyi iş yapmışlar
Altayhan
08-09-2008, 22:35
Cengizhan soyu Türk olmasına,ordusunun yüzde 90 ının Türk olmasına rağmen filmde Türk adı geçmedi.Ayrıca Moğollar Türklerle kardeş soydan gelir.
Cengizhan soyu Türk olmasına,ordusunun yüzde 90 ının Türk olmasına rağmen filmde Türk adı geçmedi.Ayrıca Moğollar Türklerle kardeş soydan gelir.
Kardeş soydan gelsin de bugün Moğolistan ile tek ortak yanımız Orhun Kitabelerinin orada olması malesef.
film tamamen yalan bir senaryo ve kötüleme üzerine kurulmuştur... ilk izlediğimde lanetler yağdırarak çıktım arkadaş grubumla sinemadan...
sanki o kosssskoca cihan hükümdarı cengizhan , her şeyi karısı için yapmış bir aşk adamı gibi gösterilmiş...
ve karısı da onu kurtarmak için her haltı yiyen bir moğol kadını olarak...
bunlar ince detaylardır.filmin azametine aldanıp bunları düşünemeyen insanlar olabilir elbet ama çok kötü bir filmdi... umarım bir daha böyle bir film çekilmez... zaten rus ve alman işin içine girerse , normaldir böyle olması
YoldanGeçenAdam
09-09-2008, 03:02
meydanda kapışıyorlar mı , atraksiyon varmı filmde ona göre izlicem :o
http://video.google.com/videoplay?docid=-8702243905125859650&ei=-0HGSIzvA5CuiAK6j5TTDg&q=mongol&vt=lf
~ hoşça'kal'
23-02-2009, 17:39
film tamamen yalan bir senaryo ve kötüleme üzerine kurulmuştur... ilk izlediğimde lanetler yağdırarak çıktım arkadaş grubumla sinemadan...
sanki o kosssskoca cihan hükümdarı cengizhan , her şeyi karısı için yapmış bir aşk adamı gibi gösterilmiş...
ve karısı da onu kurtarmak için her haltı yiyen bir moğol kadını olarak...
bunlar ince detaylardır.filmin azametine aldanıp bunları düşünemeyen insanlar olabilir elbet ama çok kötü bir filmdi... umarım bir daha böyle bir film çekilmez... zaten rus ve alman işin içine girerse , normaldir böyle olması
Evet çok duygusallık vardı ama Cengiz Han'ın hayatında ben bu kadar duygusallık olduğunu zannetmiyorum.Üstelik acımasızlıklarıyla anılan biri hakkında bu çok iyimser bir film gibi geldi bana :)
Altayhan
24-02-2009, 15:34
Cengiz Han'ı bu kadar acımasız yapan intikam isteğidir. Harzemşah hükümdarının Cengiz Hanın kervanını ve elçilerini öldürmesi onun sonunu hazırlamıştır. Ayrıca boylar arası savaş, babasının öldürülmesi bozkırın zorlu yaşamı onu bu kadar acımasız yapmıştı. Ama tarihi bir gerçek var ki; Cengiz Han bozkırın fatihidir.
Bundan eminmisin..biz bir şekilde sanki Cengiz Han falan Türk büyüğüymüş gibi davranırız da ben ,Kazakistan,Özbekistan'a gittiğimde Timur'un ve ordularının oralardaki Türkleri asıp kestiği zülmettiği anlatılıyordu, Türklerin aslında çekik gözlü olmadıkları ama Moğolların akınları, tecavüzleri sonucunda ırkların karıştığı ve Orta Asyadaki Türklerin çekik gözlü oldukları da anltılanlar içindeydi..bu işler göründüğünden daha karışık ihtimalen..
Altayhan
18-07-2009, 14:40
Bundan eminmisin..biz bir şekilde sanki Cengiz Han falan Türk büyüğüymüş gibi davranırız da ben ,Kazakistan,Özbekistan'a gittiğimde Timur'un ve ordularının oralardaki Türkleri asıp kestiği zülmettiği anlatılıyordu, Türklerin aslında çekik gözlü olmadıkları ama Moğolların akınları, tecavüzleri sonucunda ırkların karıştığı ve Orta Asyadaki Türklerin çekik gözlü oldukları da anltılanlar içindeydi..bu işler göründüğünden daha karışık ihtimalen..
İlmi bir değeri olmayan kulaktan dolma bilgilere mi inanılır, yoksa belgelere, somut gerçeklere mi? Ona kalırsa Türkiye'de de git halka sor sana çok farklı şeyler anlatabilir. Bu işler karışık falan da değil, kimsenin kafasının karıştırma. Cengiz Han'a, onun torunu Hulagu'ye, Aksak Temir Beğ'e atılan iftiraların nedeni bu hakanların 1500000 milyon müslümanı yok etmesidir. Timur'un sözlerine bak, bunun söyleyen biri sence hangi soydan gelir? Cengiz Han ve Timur Beğ devşirme ve ümmetçi osmanlı padişahları gibi değil, özbeöz Türk milliyetçisiydi.
''Türklüğü yüceltmek için yaşa, Türk'e kılıç kaldıran eli kır.'',
''Biz ki, Müluk-ı Turan, Emir-i Türkistanız",
"Biz ki Türk oğlu Türküz" ve
"Biz ki, milletlerin en kadimi ve en ulusu Türkün başbuğuyuz"
Ayrıca Cengiz Han'ın meşhur yasası Türk Töresi'nin geliştirilmişidir. Moğol dediğimiz millet adı da aynı Osmanlılar gibi Cengiz Han'la ortaya çıkmış siyasi bir addır. Moğollarla akraba olduğumuz dilimizdeki ortak sözcüklerle ve de bakıldığında ortak yaşam kültürü ile sabittir.
İran tarihçilerinin, Timur'un daima aleyhinde olmalarının, böylece batıda olduğu gibi doğuda da kötülenmesinin bir sebebi de şudur: Timur, İran seferinde, Şehname'nin yazarı ünlü şair Firdevsî'nin mezarına giderek, "Kalk, kalk da, her satırında kötülediğin mağlup Türk'ü şimdi gör!" demiştir.
Şu örneğe de bakacak olursak Atatürk'ün de Timur Beğ'i ne kadar yücelttiğini görürüz.
Atatürk ' e tarihten en beğendiği hükümdar sorulduğunda Timur cevabını vermiştir. Bunun üzerine yanında bulunanlar ' Aman paşam Timur şu anda yaşasa sizin yaptıklarınızı yapabilir miydi ? ' diye sorduklarında Atatürk : ' Timur şu anda yaşasa benim yapabildiklerimi yapabilirmiydi bilemem; ama ben onun döneminde yaşasaydım Timur ' un yaptıklarını yapamazdım ' diyerek, Timur ' un ne kadar büyük bir hükümdar olduğunu belirtmiştir.
Sana bir makalenin özetini sunacağım. Bunlar ilmi değeri olmayan kulaktan dolma safsata değil bilimseldir.
Çengiz Han ve Aksak Temir Beğ Hakkında
Milli şuurun ve ilmî tarihçiliğin hâlâ gereğince gelişememesi, dînî taassubun hâlâ ruhlara hükmetmesi yüzünden, tarihimizin bazı büyük-lerine karşı saygısızlıkta bulunmak veya Türk soyunun şu veya bu bölümlerini birbirine düşman saymak gibi yanlışlıklar sık sık yapılmaktadır.
Burada, tafsilâta girişmeden, gençlerin sorularını da cevaplamak üze-re, şimdiye kadar varılan ilmî sonuçların özetini vereceğim:
Türklerle Moğollar iki kardeş millettir. Altay grubu denilen akraba mil-letlerin en mühim iki tanesidir. Türkçe ile Moğolca eskiden tek dil olup, ancak Hunlar çağında iki ayrı dil hâline gelmiştir. "Hun-Türk Münâse-betleri" adlı tebliği ile bunu iddia ve isbat eden Türk, Moğol ve Çin dil-leri bilgini Von Gabain olmuştur.(1)
Moğol kelimesini tarihe tanıtan Çengiz Han olmuştur. Kendisinden ön-ce Moğollara (yâni Moğolca konuşan boy ve uruklara) ne dendiği ke-sinlikle belli değildir. VIII. Yüzyıla ait Orkun yazıtlarında görülen "Otuz Tatar" ve "Dokuz Tatar" adlı birliklerin Moğol olduğu ileri sürülmüşse de, bu, bir faraziyeden ibaret kalmıştır. Çünkü bugün Moğolistan deni-len eski Gök Türk ülkesinin ancak X. Yüzyıldan başlayan Moğollar ile dolduğu ortaya konduktan sonra, VIII. Yüzyılın Otuz Tatar ve Dokuz Tatar'larının da Türk olduğu kendiliğinden belli olmuştur. Gök Türkler çağında adı geçen "budun"lardan Moğol olduğu kesinlikle bilinen an-cak Kıtay'lardır ki, daha sonraki zamanlarda da tarihe Moğol olarak geçmişlerdir.
Fakat Çengiz'in "Moğol" topluluğu etnik değil, tıpkı "Osmanlı" deyimi gibi siyâsî bir addır ve aralarında Türkçe konuşan veya Türk olan boy-lar ve uruklar da vardır.
Eserini XI. Yüzyılda yazan Kaşgarlı Mahmud, Tatarları, ayrı lehçeleri olan bir Türk kavmi olarak göstermektedir.
XIII. Yüzyılda Büyük Cengiz İmparatorluğu'nu gezen Marko Polo, "Ta-tar" kelimesini Türkler ile Moğolların ikisini birden içine alan bir deyim olarak kullanmıştır.
6- Türklerin kendileri de "Tatar" ı, Türklerin bir parçası ve belki de Do-ğu Türkçesiyle konuşan Türkler olarak saymışlardır. Aşıkpaşaoğlu, ta-nınmış tarihinde Süleyman şah ile birlikte Anadolu'ya gelen Türkleri "elli bin miktarı göçer Türkmen ve Tatar evi" olarak kaydeder.
7- Osmanlı pâdişâhlarından II. Murad zamanında, Hicri 843 te yazılıp tarafımdan yayınlanan bir tarihî takvimde Çengiz, Ögedey, Mengü, Hülegü, Abaka, Keyhaku gibi Müslüman olmayan Çengizli kağanlar rahmetle anılmıştır.(2). Buna göre, XV. Yüzyıl ortalarına kadar Türki-ye'de aydınlar arasında bir Tatar düşmanlığı, Çengizli düşmanlığı, Müslüman olmayan Türklere düşmanlık diye bir şey yoktu. Bu hoş-görürlük Doğu Türklerini veya Tatarları yabancı saymamaktan, Çen-gizli Hanedanını millî bir hanedan saymaktan ileri geliyordu. Umumî bir müsamaha olsaydı, aynı hoşgö-rürlük Bizanslılara, Ermenilere, Gürcülere ve batılılara karşı da göste-rilirdi.
8- Türkler ile Moğollar aynı kökten gelen iki kardeş millet olmakla beraber, Çengiz Han, Moğol değil, Türktü. Çengiz'in Türklüğü tarihî gele-neklerin dışında, tarafsız çağdaş Çinlilerin tanıklığı ile de sabittir. Prof. Zeki Velidi Togan, 1941 de yayınladığı "Moğollar, Çingiz ve Türklük" adlı küçük eserinde (18. Sf.) ve 1946 da çıkardığı "Umumî Türk Tari-hine Giriş" adlı büyük ve değerli kitabında (66. Sf.) Çengiz Kaan'ı 1221 de ziyaret eden Çao-hong adlı bir Çin elçisinin verdiği bilgiyi naklet-miştir. Bu elçi, Çengiz'in Şato Türklerinden indiğini gayet açık olarak belirtmiştir. Şato'lar ise, bilindiği üzere eski Gök Türklerden inen bü-yük bir uruktur. Çengiz'in tipi hakkındaki tarihî bilgiler de (uzun boy, kumral saç, beyaz ten, yeşil göz) eski Gök Türk kağanlarınınkine uymaktadır. Çengiz'in aile adı olan "Börçegin", "Böre Tegin" in Mo-ğolca söylenişinden ibaret olduğu gibi "Çengiz" kelimesi de "tengiz", yani "deniz" kelimesinin Moğolca söyleşinden başka bir şey değildir. Türkçede "t" ile başlayan kelimelerin Moğolcada "ç" ile başladığını Al-tay dilleri uzmanları söylemektedirler.
Çengiz ailesi hiç şüphesiz eski Türk geleneğine uygun olarak çok eski zamandan beri Moğollardan bir kısmı üzerinde (belki de Moğollaşmış Türkler üzerinde) beğlik eden Eçine Hanedanı kolu idi. Bu hanedanda Türk geleneklerinin devam etmekte olduğu Çengiz'in oğullarından Çağatay ve Ögedey'in adlarında görülmektedir. "Çağa" ve "Öge", bi-lindiği üzere, Türkçe kelimelerdir.
9- Aksak Temir Bek'in bir Barlas beği olması ve Barlasların Moğol uru-ğu sayılması da, bu büyük hükümdarın Türklüğüne engel değildir. Te-mir'in ailesi de Çengiz ailesinin bir kolu olup Barlas uruğu üzerinde beğlik etmiştir. Ruslar tarafından Temir’in mezarını açmak suretiyle yapılan incelemeler, onun da uzun boylu ve beyaz tenli olduğunu ortaya koymuştur ki, eski Arap ve Fars edebiyatlarındaki Türk tavsifine tamamen uygundur. Üstelik Temir in anadili de Türkçedir.
12- Aksak Temir'in Türkiye Türkleri ile çarpışmasını bir millî dâva hâ-line getirmeye çabalamak millî bir ihanetten başka bir şey değildir. Aksak Temir'in Yıldırım Bayazıd'a karşı savaşan ordusunda pek çok Doğu Anadolulu Türkmen vardı. Bu savaş gerçekte Osmanlı-Karaman, Osmanlı-Akkoyunlu, Osmanlı-Safevî vuruşmaları gibi bir iç savaştır. Osmanlı-Karaman ve Osmanlı-Safevî savaşlarında gösterilen sertlik Osmanlı-Çağatay savaşlarındakini bastıracak derecededir. Bu çarpışmalar Türk tarihinin oluşundaki bir kader sonucudur. Türk tarihi pek çok iç çarpışmalarla doludur. Nitekim Osmanlı tarihinde de prensler arasındaki kıyıcı savaşlar büyük bir bölüm meydana getirir.
15- Bugün, özellikle "Tatar" denilen Türkler Kazanlılar ile Kırımlılardır. Kazanlılar, eski Bulgar Türklerinin, Kırımlılar da Kıpçakların torunlarıdır. Yani bugün siyâsî ve hattâ coğrafî bir anlamı olan Tatar kelimesini bir Moğol uruğu yahut Türkten başka bir şey diye düşünmek imkânsızdır.
Bu şartlar içinde Türk tarihinin iki büyük şahsiyeti olan Çengiz Han ile Temir Bek'i Türkten gayrı ve hele Türk düşmanı olarak görmek, gös-termek ve düşünmek, tarihi ve tarihin gerçeklerini bozup değiştirmek-ten başka bir şey değildir. Özellikle Tatar kelimesini Moğol veya gayrı Türk bir millet anlamında kullanmak hiçbir şey bilmemek demektir.
Türkler, Türk tarihinin birinci sınıf insanlarından bazılarını tenkit et-mek, beğenmemek, sevmemek hakkına sahiptirler. Fakat hanedanlar arasındaki rekabetler sebebiyle bunlardan birini tutarak onun hasmını düşman diye ilân edemezler. Irk davalarında coğrafyanın hiçbir değeri yoktur.
Türklerden bazılarını millî düşman diye göstermek hem tarihi değiş-tirmek, hem de yarınki Türk birliğini bugünden baltalamak olur. Bu baltalama, tarihi düşmanlarımızın ekmeğine yağ sürmektir.
Aman Altayhan..bu ne uzun cevap..benim öyle Moğoldu,Türktü bir derdim yok, bana sorsan kimse kimseye düşman olmasın ..tüm dünya dost olabilse derim..
Anlatmaya çalıştığım bahsettiğin kardeşliğin Türklerin göçmeyip kalanlarında pek o kadar da olmadığını duyduğumdu ..bu bir seyahatte bizzat yaşadığım birşeydi ve beni şaşırtmıştı..özellikle Samarkant gibi heryeri Timur'un inşa ettiği bir şehirde böyle bir söylem garip gelmişti..yoksa öyle uzun uzun etnik kimlik tartışmasına girecek ne bilgim ne de ilgim var..
Benim şahsi fikrim her insanın doğarken sahip olduğu ve değiştiremeyeceği özellikleri ile değil çalışıp,uğraşıp kendine kattıkları ile gurur duymasıdır ..
KaNeSHiRo
10-11-2009, 20:32
Bu film beni nasil baymisti anlatamam...://
vBulletin v3.8.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.