Orijinalini görmek için tıklayınız : Mulholland Çıkmazı (Mulholland Drive) [2001]
Mulholland Çıkmazı (Mulholland Drive)
http://img152.imageshack.us/img152/254/mulhollanddrt5pw.jpg
Yönetmen: David Lynch
Senaryo: David Lynch
Görüntü Yönetmeni: Peter Deming
Müzik: Angelo Badalamenti
Yapım: 2001 Amerikan Yapımı, 146 dakika
Türü: Dram, Mystery
Oyuncular-Karakterler
===================
Naomi Watts ....Betty Elms/Diane Selwyn
Laura Harring ....Rita/Camilla Rhodes (as Laura Elena Harring)
Ann Miller ....Catherine 'Coco' Lenoix/Adam's Mother
Dan Hedaya ....Vincenzo Castigliane
Justin Theroux ....Adam Kesher
Konu: Betty Elms, Kanada'dan Los Angeles'a şöhret olma amacıyla gelen oyuncu adayı genç bir kadındır. Şehir dışında olan teyzesinin evine yerleşmek için eve gelen Betty, geçirdiği trafik kazası sonucu hafızasını kaybeden Rita adlı tanımadığı bir kadınla karşılaşır.
Öte yandan Adam Kesher adlı yönetmen son filmi için oyuncu seçiminde problem yaşamaktadır. Gizemli bir adam olan Mr. Rouge, yönetmene filmdeki başrolü kendi istediği aktrise vermesi için baskı yapmaktadır. Bu arada Betty, hafızasını yerine getirebileceği düşüncesiyle Rita'yı kazanın olduğu bölgeye götürmeye karar verir.
Ödüller: David Lynch, En İyi Yönetmen Oscar'ına aday oldu.
= Filmin Fragramı = (http://a772.g.akamai.net/5/772/51/f16da20777d0ae/1a1a1aaa2198c627970773d80669d84574a8d80d3cb12453c0 2589f25382f668c9329e0375e8178cfa63d93eb02384f01f8c 016dd544b01c7deb4fae1284ed63c8/mulholland_drive_480.mov)
Filmin Resmi Sitesi: www.mulholland-drive.com
IMDB Puanı: 7.9
Beyazperde Puanı: 8.2
---------------------
David Lynch'in filmin DVDsine koyduğu kullanım kılavuzu:
1) Filmin başını çok dikkatli izleyin çünkü iki önemli ipucu, daha filmin giriş yazıları bile tamamlanmadan veriliyor.
2) Kırmızı lamba süslerinin ortaya çıktığı yerlere ve zamana çok dikkat edin.
3) Adam Kershner'ın oyuncu seçtiği filmin adına dikkat edin ve ne zaman tekrar kullanıldığını takip edin.
4) Kazanın meydana geldiği yere çok dikkat edin.
5) Kim, kime neden anahtar veriyor ?
6) Kıyafetlere, kül tablasına ve kahve dolu fincana çok dikkat edin.
7) "Silencio" isimli klüpte kim dikkat çekmeye uğraşıyor ? Burada ne hissedilebiliyor, ne gözlemleniyor ve ne kazanılabiliyor ?
8) Camilla için sadece yeteneği yeterli mi ?
9) "Winkies"'in arkasında bulunan adamın çevresinde olanlara dikkat edin.
10) Ruth Yenge nerde?
-------------------------
Filmden Kareler
http://img379.imageshack.us/img379/6730/lauraharring17bp.jpg..http://img377.imageshack.us/img377/7911/lauraharring27rm.jpg
http://img377.imageshack.us/img377/8791/mulholland5we.jpg..http://img377.imageshack.us/img377/1912/photo128if.jpg
2002 yılında oscara en iyi yönetmen olarak adaydı David LYNCH ama alamadı oscarı. Gerçi alan filmde kötü değil Allahtan ama yönetmenlik olarak kıyasladığımızda bu filmin ve David LYNCH'in hakkı baya bi yenmiş yine oscarda. :) Ama çok şükür ki Bafta ve Cannes'te hakettiğini aldı. :)
Bu arada her zamanki gibi filmde müzik seçimleri süper.
Özellikle 2 sahnede çalan müzikler süper.
Birincisi Linda Scott - I've Told Every Little Star;
http://www.youtube.com/watch?v=kBuJVc9pnrE
Diğeri ise Connie Stevens - Sixteen reasons why I love you;
http://www.youtube.com/watch?v=x_17QF9dgfY
yorum yapmadan önce 1 kez daha izLedim:o
yine kafam da miLyon soru, çeşitLi teoriLer:D ama hep sevmişimdir böyLe fiLmLeri
bir puzzLe var ve en önemLi (beLki de her yöne cekebiLeciğiniz) parcaLar aLınmış ve yönetmen size " ne anLadın?" diye soruyor:D bu da ben de tekrar tekrar izLeme istediği doğuruyor.tabi onLarca farkLı görüş..
bir cok kişi gibi yarıda bırakabiLirdim.asLında evet iLk 2 saat hersey normaL giderken sıkıLıp "evet ne zaman başLıyor enteresanLıkLar" diyip bırakacaktım Lakin son 15 dakika da istediğim(ya da istemediğim biLmiyorum:D ) herseyi vermiş.bir anda aLt üst oLuyor hersey.haLbu ki ne kadar da normaL başLamıştı fiLm:D
David Lynch aykırı dedik ama düşünmeye sevk eden fiLmLer çekiyor.gişeden cok ne istiyorsa, tam oLarak ne vermek istiyorsa onu veriyor.birbirine benzeyen binLerce fiLmdeki , yine binLerce kez kuLLanıLmış kLişeLerden uzak, bambaşka bir sey çıkıyor ortaya
Dedik ya fiLm icin cok farkLı teoriLer var, hangisi doğrudur muhtemeLen asLa biLemeyecez:D 2. izLeyişimden sonra benim de kafamda aşağı yukarı birseyLer beLirdi
HoLLywood'a oyuncu oLmak icin geLen kızımız (ki bence ismi Diane) ve onun bu süre içinde yaşadıkLarı, başarısızLıkLarı , sonradan isminin CamiLLa oLduguna karar kıLdığım esmer afete oLan aşkı, terkedilişi, onu öLdürmek maksadıyLa kiraLık katiL tutuşu ve en son intaharına kadar geLişen oLayLar rüya ekeseninde anLatıLıyor.Ki bence zaten fiLmin başında Winky's de bir muhabbet vardı hatırLarsınız.Adam 2 gecedir aynı rüyayı gördüğünü, bu iğrenc ve gercekci histen kurtuLmak icin Winky's'e geLip anLatmak istdiğinden bahsediyor. MuhtemeLen oranın sahibi oLan beyfendi de , göster bana diyor.(rüyasından duvarLarın ardından oranın patronunu izLeyen , korkunc bir tipden bahsediyor) Oraya doğru giderken adam heyecanLanmaya, kaLp atışLarı hızLanmaya başLıyor.Sonra tam köşeyi döndüğünde, tam da buLmasını bekLediği yerde "onu " görüyor, evet orada!! ve bayıLıyor.bana göre bu kısım rüyaLarın asLında biLinc aLtına itiLen , görüntü, ses, bir isim ya da cagrısımın bir şekiLde ortaya cıkmasıyLa bağdaştırıLabiLir.Zira önce bunun gösteriLip fiLmin sonunda da-asında 2 saattir izLediğimizin Diane'nin rüyası oLduğunu -anLamamızı sağLamak adına hazırlık oLdugunu düşünüyorum
O kadar gerçekci ki, asLında öyLe değiL midir rüyaLar.bir sürü aLakasız obje, tüm gercekLiği iLe biraradadır.hic muhabbetiniz oLmayan bir akrabanızı o gün görmüş, gece ise rüyanızda öğretmeniniz faLandır.Ama o an hersey cok gercektir, sanki normaLde de öyLeymişcesine bir bütünLük içindedir
FiLme tekrar dönecek oLursak, Diane fiLmin başında Betty ismindedir, fiLmin sonuna doğru ise görüyoruz ki Betyy winky's de garson(yaka kartından çağrısım yapmıstı).Hatta yine fiLmin başında Rita oLarak tanıdıgımız CamiLLa , yine aynı garsonun yaka kartına bakarak isminin "Diane" oLabiLeceğini düşünüyor.Buradan da anLayacağımız üzere asıL Diane (sarışın kızımız) kendisi CamiLLa iLe özdeşLeştirmiş.yani yaşadıkLarını onun üzerinden tekrar ediyor.Buna bir kac etken neden oLabiLir ; asLında Diane o roLü hic aLamamış, secmeLer sırasında tanıstıgı CamiLLa'ya aşık oLmuştur.iLişkiLeri sırasında ( ki gercekte bir iLişki var mıydı , yoksa bu da Diane'nin hayaLi miydi biLemiyorum.Çünkü kanepe de yakınLaştıkLarı bir sahne de CamiLLa aniden "dur oLmaz" faLan diyor, sonrasında da Diane'i hep yaLnız görüyoruz.beLki de iLişkiLeri onun fanteziLerinden ibaretti.) onun oLan herseyi arzuLamış oLacak ki, kendininmiş gibi aLgıLıyoruz başta( secmeLerde kendisine uzun uzun bakan yönetmen asLında CamiLLa'yı beğenmiş, fiLmin sonLarına doğru da zaten cıktıkLarını görüyoruz)
Ya cok büyük aşk ya da kıskancLık beLki de her ikisi de:D Zaten sonunda kiraLık katiL tutması, beLki de CaMiLLa'yı hic eLde edememiş, istediği herseye onun sahip oLmasından kaynakLanan kıskancLığı, yada hayranLığı doğruLar nitelikte.FiLmin ortaLarında gördüğümüz yataktaki cesette Diane'e ait, ağzına siLahı dayayıp intahar ediyor fiLmin sonunda.bana o kısım biraz sanki,gördüğü haLisünasyonLardan bunaLmış,kurdugu dünyaya sıkışıp kaLmış oLmaktan kurtuLmak istemesinden kaynakLanıyor gibi geLdi.FiLmin başında beraber yoLcuLuk ettiği yaşLı çift arabaLarına bindikLerinde sürekLi güLüyorLardı.bu cok mantıksız geLmişti bana, o an icin absürt bir durumdu.Ama son sahnede yine onLarın abartıLı güLüşünden yoLa cıkarak anLıyoruz ki, hepsi rüya.Diane'nin biLinc aLtına ittiği imgeLer , su yüzüne cıkıp bu uzun rüyayı oLuşturuyor
haLa anLam veremediğim, kutu kısmı var.Bu konuda fikri oLan varsa duymak isterim:) Diane kutuyu acar(asLında fiLmin ortaLarında Rita oLarak biLdiğimiz CamiLLa anahtarı buLdugunda betty iLe eve geLir , o an betty yok oLur.ozaman betty mi CamiLLa'nın hayaL ürünü diye düşünmüştüm:D) sonLarda ise Diane kutuyu acar, etraf simsiyah oLur, ve kendi gerceği iLe yüzLeşir. o kısım haLa kopuk bende:p
neyse şimdiLik bu kadar :o
Taptığım yönetmenleden biridir David LYNCH ve işte nedeni.
Size bir filmi defalarca izletip, sayfalarca yazı yazdırabilir.
Hani yönetmenlik dehasından öte senaryo dehasıda aşmış bu adamın.
Mavi kutu pandoranın kutusunu imgeliyordu galba. Aklımda öyle kalmış.
Zira filmi en son 1 yıldan fazla oldu izleyeli.
Aklımda fazla birşey kalmamış.
Ama yarın izleyip tekrar beynimi ısıtmam farz oldu.. :D
Bi'de David LYNCH'nin şu tapılacak sözünü ekleyim.. :o
"Herşeyin ne anlama geldiğini ya da nasıl yorumlanacağını bilmemek daha iyidir, çünkü aksi takdirde olayları kendi akışına bırakmaya korkarsınız. Psikoloji, gizemi ve büyü niteliğini yok eder. Anlamlardan konuşmak beni çok rahatsız ediyor. Çünkü anlam çok kişisel birşeydir ve herkese göre değişir..."
Adamım ya.. :o :rolleyes:
inceLe inceLe bitmez:o
hani Diane'nin yoLcuLuk ettiği 2 yaşLı tip vardı.sanırım bunLar haLası ve eşi.ya da öyLe betimLiyor.yaşLı bayan ona "seni büyük ekranda seyredeceğim" derken yaşLı bey de "sen dünya üzerinde tanıdıgım en hoş insansın" diyordu.bunLar beLki de duymak istediği sözLerdi.fiLmin sonunda da sürekLi güLüyorLar, başında oLdugu gibi ama bu onu o kadar rahatsız ediyor ki ağzına siLahı dayayıp tetiği cekiyor.bence bu da başarısız oLdugunu kabuLLenmesiyLe aLakaLı.beLki de teyze ve amca buna güLüyorLardı .
bir diğer nokta da Diane ve CamiLLa birlikteLik yaşarken , Diane 3 kez "seninLe oLmak istiyorum" "seninLe sevişmek istiyorum" faLan fişman diyor.CamiLLa bu noktada sessiz kaLıyor.MuhtemeLen bu da hayaL gücü iLe aLakaLı.. Yani CamiLLa'ya hayran ama eLde edememiş oLma oLasıLığı yüksek.yine oLası ki hic sevgili oLmadıLar.öyLe oLmasını diLedi beLki de
Zaten CamiLLanın fLört ettiği yönetmenin başına geLenLerden de bu sonuca varabiLiriz .Karısı aLdatıyor, karısının sevgiLisi bunu dövüyor, kredi kartLarı iptaL oLuyor faLan.Ama fiLminm sonunda gösterdiği kadarıyLa gayet düzgün bir yaşantısı var ve evLi oLduguna dair bir görüntü de yoktu.BunLar Diane'nin intikam şekLi oLabiLir yönetmene karsı.
sadece_nur
07-09-2008, 21:33
valla siz döktürmüşsünüz bize söylicek pek bişey kalmamış.
semanın yorumları biraz daha okursam izlememe gerek kalmayacak çıkıyorum bu konudan :D
spoiLer yükLüyüm
yanaşmayın :horny:
Ahaha spoiler versen ne olur lan topikk.
Ne anladında spoilr vercen.. ahaaha :D
seni pek cesaretLi gördüm:o
hayroLa canım, eceLine mi susadın:p topik falan:4
Lan ben seni zekamLa döverim :7:
seni pek cesaretLi gördüm:o
hayroLa canım, eceLine mi susadın:p topik falan:4
Lan ben seni zekamLa döverim :7:
Ahaha nedense son cümle beni baya güldürdü.. :D
Yok yani teşbihte hata olmasın zekisinde :o bi laf vardır el elden üstündür diye.. :D :4
~ hoşça'kal'
23-02-2009, 17:45
İlk kuzenimle izlemiştik ki o sinemaya meraklı değildir.
Filmin sonunda ikimiz de bakışmalarla kalmıştık.
Lynch harika bir insan ya ;J;
Bu adamın filmlerinden sonra kim var kim yok hatta ben var mıyım durumuna geliyorum :E
delimanyak
27-03-2010, 21:40
filmi indir:http://www.sinemasia.com/forum/showthread.php?p=73215#post73215
delimanyak
07-04-2010, 13:26
zaman zaman sıkılsam da.. iki saat sonunda aslında neyin ne olduğunun ortaya çıkması cidden nasıl yani diye kalmama sebeb oldu ekran karşısında.. çok meraklandığım yerlerde semanın yorumu imdadıma yetişmedi de değil hani.. : )
bilinçaltı işte.. bir yerde okumuştum bilinçaltımız bize rüyalar ile ulaşırmış.. valla bak.. : )
yalnız kızın kendi rüyasında kendi cesedini görmesi ve aynı şekilde ölmesi biraz garip geldi.. hımm buna da şöyle diyebiliriz rüyalarımız bazen gelecekten de haber verebiliyor..neden olmasın:hemm
tekrar seyredilir mi.. bence evet.. : )
zaman zaman sıkılsam da.. iki saat sonunda aslında neyin ne olduğunun ortaya çıkması cidden nasıl yani diye kalmama sebeb oldu ekran karşısında.. çok meraklandığım yerlerde semanın yorumu imdadıma yetişmedi de değil hani.. : )
bilinçaltı işte.. bir yerde okumuştum bilinçaltımız bize rüyalar ile ulaşırmış.. valla bak.. : )
yalnız kızın kendi rüyasında kendi cesedini görmesi ve aynı şekilde ölmesi biraz garip geldi.. hımm buna da şöyle diyebiliriz rüyalarımız bazen gelecekten de haber verebiliyor..neden olmasın:hemm
tekrar seyredilir mi.. bence evet.. : )
Ben 3-4 kere izlemişsimdir herhalde.
Ki hayatta sevmem bir filmi yakın zamanda 2'den fazla izlemeyi. :)
Ama iş David LYNCH filmi olunca işin rengi değişiyor.
Mesela imzamda yine David LYNCH'nin son filminden olan bir replik var ki bence harika.
Gerçi Lost Highway'de repliğin tabiri caizse kralı var ama spoiler olur diye şey etmeyim.
Bi de bu David LYNCH insanının şu sözünü eklemeden edemeyecem;
"Herşeyin ne anlama geldiğini ya da nasıl yorumlanacağını bilmemek daha iyidir, Anlamlardan konuşmak beni çok rahatsız ediyor. Çünkü anlam çok kişisel birşeydir ve herkese göre değişir."
delimanyak
09-04-2010, 15:00
"Herşeyin ne anlama geldiğini ya da nasıl yorumlanacağını bilmemek daha iyidir, Anlamlardan konuşmak beni çok rahatsız ediyor. Çünkü anlam çok kişisel birşeydir ve herkese göre değişir."
bu sözü çok sevdim.. sanki önceki yorumlarında okumuştum : )
aslında bven sevdiğim filmleri tekrar tekrar izlemeyi çok seviyorum ama tek başıma seyredemiyorum çok çok çok nadir yanii.. bakalım bulursam birini atlayacam direk filme..
diğer film de hala hazırda beklemekte.. film izleme şevkim gelsin tekrardan seyredicem.. bu aralar keyifsizim :utan:
kardeşim kupon biriktirip aldı bu filmi ama
izlemedim henüz
hele sizin yorumlardan sonra
hiç izlemem :D
delimanyak
09-04-2010, 15:34
önce yorumları okuduysan o kadar spoilerdan sonra zor tabi..
seyrederken semanın yorumuna baktıkça anam dedim nereye gidiyor bbu film...
bir de bir şey daha diyecektim film hakkında.. bence sarışın kızla esmer kız arasında bir ilişki olmuş sanki bu esmer kız kıskandırmaya çalışıyordu sürekli..hatta uyandıktan sonra kız hayalindeki camillaya her şey onun yüzünden demi diye de sordu ya hani.. : )
açıkçası
ben bu filmden pek bi nane anlamadım :D
delimanyak
17-08-2010, 22:44
inland empire daha manyak : ) anlaşılmamazlık üzerine..
ama bu film daha bir anlaşılır.. semanın yorumu parçaları birleştirmene yardımcı olur : )
vBulletin v3.8.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.